Direktlänk till inlägg 25 januari 2012
Mononatriumglutamat – E 621
Mononatriumglutamat (också kallat enbart natriumglutamat) är en smakförstärkare som är syntetiskt framställt salt av glutaminsyra (E 620).
Det är den vanligast förekommande smakförstärkaren och finns i många produkter, såsom färdigrätter, chips, charkuterier, kryddor, soppor och sylt med mera. Det är billigare än äkta råvara och används för att förhöja smaken då det kan framhäva många olika smakaromer som liknar äkta råvaror. Det gör att annars tråkig mat upplevs som smakrik och blir svår att sluta äta. Ni som någon gång ätit chips förstår nog vad jag menar...
Natriumglutamat klassas av många forskare som en av de farligaste tillsatserna som används i våra livsmedel. Natriumglutamat har under många år genomgått flera tester över hela världen och misstänks kunna orsaka överkänslighetsreaktioner i form av:
• Svåra allergiska reaktioner, som ofta framträder av röda utslag över kroppen.
• Epileptiska anfall, vid epilepsi
• Fosterskador
• Huvudvärk
• Astmaattacker
• Extrem vrede
• Paranoia och djup depression
• Försenad tillväxt
• Hormonstörningar.
• Leverskador.
• Förstörda nervceller
• Svettning
• Halsbränna
• Yrsel
• Tryck över bröstet
• Illamående
http://www.matfusket.com/2010/07/12/e621-natriumglutamat/
http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=27939
Många livsmedelsföretag som tagit bort natriumglutamat ur innehållsförteckningen fortsätter dock att använda smaktillsatsen, men under ett annat namn. Nämligen näringsjäst. Det finns flera olika former av näringsjäst och tillverkaren behöver inte ange vilken som finns i produkten. Vissa sorters näringsjäst kan innehålla så mycket som 30-40% natriumglutamat, medan andra näringsjästsorter inte innehåller någon tillsatt glutamat alls.
http://www.utbildningscenter.se/dokument/nyhetsbrev.4.2008.pdf
Inget är dock vetenskapligt bevisat angående mononatriumsglutamatets påverkan på kroppen.
Enligt livsmedelsverket, http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Glutamat/ är det tillsatta glutamatet inte skadligt. Jag är dock helt övertygad om att råvaror som innehåller så lite tillsatser som möjligt är mycket hälsosammare.
Blå band och Knorr har tagit bort (allt?) mononatriumglutamat ur sina produkter. Enda sättet att få livsmedelskedjorna att ta bort detta, som är billigare än äkta råvaror, är att vi som konsumenter uppmärksammar detta och istället väljer produkter som använder sig av äkta råvaror.
Du och jag kan påverka!
En snabb uppdatering: Har i sommar inte tränat så mycket som jag planerat, har liksom inte riktigt hunnit. Eller rättare sagt så har jag prioriterat annat (att njuta av sommaren om umgänge med familj och vänner) när jag inte jobbat. Har lyckats hy...
OnsdagGymmade; biceps + rygg + mage + armhävningar. TorsdagGrundade med en rejäl fransk och inte jättenyttig frukost på Le Pain Francaise.10 min på löpbandet.Axlar, 4 övningar. Triceps, 3 övningar. Orkade inte alls lika mycket som tidigare. 5 min på ...
Tisdag Tog mig till gymmet på kvällen, trött som en bäver efter att ha sovit 7 h på 2 dygn. Fick håll efter 2 minuters gång på bandet.Orkade inte planera så seriöst utan körde på måfa. Med tanke på allt som har varit den sista månaden så är det int...