Direktlänk till inlägg 15 maj 2013

Fisk med keso i ugn med sötpotatis

Av vidkoksbordet - 15 maj 2013 22:30

Nyttigare än så här kan det nog inte bli. Inte om det dessutom ska vara gott. Det tar bara några minuter att förbereda.


Jag gjorde dubbel sats och fick sex matlådor, men enligt receptet (som jag modifierat lite) borde det blivit åtta portioner så mina blev nog lite för stora. Kokade sötpotatis till.


1 kg vit fisk
800 g grönsaker (frysta eller egenutvalda såsom morot, purjolök, rödlök, svamp)
600 g keso
4 ägg
Sweet chili, salt, peppar, fiskfond.


Lägg grönsakerna i en ugnsform.
Lägg fisken ovanpå. Salta och peppra. Blanda keso, ägg, lite fond, en liten skvätt sweet chili, salt och peppar.
Bred blandningen på fisken.
Sätt in i ugnen, 200 grader i 25 minuter.
Ät med potatis och sallad.


Näringsinnehåll per portion (hela gratängen uppdelat på sex portioner, potatisen ej medräknad): 410 kcal, 56 g protein, 11 g kolhydrater, 13 g fett.


Kryddorna jag använde


Information om sötpotatis:

Sötpotatis är egentligen inte ens släkt med potatis. Det smakar sötare än vanlig potatis och har sämre näringsinnehåll jämfört med vanlig potatis.


Näringsämnen per 100 g:
Sötpotatis
Energi: 114 kcal
Protein: 1,7 g
Kolhydrater: 25,6 g
Fett: 0,4 g

C-vitamin 21 mg


Potatis
Energi: 76 kcal
Protein: 1,8 g
Kolhydrater: 16,1 g
Fett: 0,1 g

C-vitamin 11 mg


Däremot innehåller sötpotatis betakaroten vilket i kroppen omvandlas till A-vitamin, som bl.a skyddar mot solens strålar. Sötpotatis innehåller även gott om C-vitamin,  E-vitamin och mineraler som järn, koppar, kalium och folat. Den är fullproppad med antioxidanter vilket gör den till ett bättre val jämfört med vanlig potatis. Antioxidanterna skyddar mot fria radikaler som skadar våra celler.


Sötpotatis har lägre GI än vanlig potatis, trots att den innehåller mer kolhydrater. Kanske att det beror på att sötpotatis innehåller mer fett. GI-värdet blir även lägre om den kokas med skal jämfört med om den tillagas i ugn.


Så potatis eller sötpotatis är hugget som stucket, men ibland kan det vara gott med omväxling.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av vidkoksbordet - 24 december 2014 10:09


Hittade på ett sconesrecept utan vanligt mjöl som blev riktigt lyckat!   Två scones1,25 g kvarg2 ägg1 msk fiberhusk0,5 msk bakpulver0,5 dl proteinpulver (vanilj eller naturellt)0,5 dl kokosmjöllite saltVispa ihop ägg och kvarg. Blanda ihop de tor...

Av vidkoksbordet - 22 december 2014 17:04


Har squat:at som aldrig förr, men ser inga resultat. Har höjt vikten med rumpan är platt som en pannkaka. Jag tror helt enkelt inte att alla kan träna sig till en big rund but.   Målen för 2014 är inte uppnådda. Inget har ens hänt trots träning t...

Av vidkoksbordet - 17 augusti 2014 18:15

En snabb uppdatering: Har i sommar inte tränat så mycket som jag planerat, har liksom inte riktigt hunnit. Eller rättare sagt så har jag prioriterat annat (att njuta av sommaren om umgänge med familj och vänner) när jag inte jobbat. Har lyckats hy...

Av vidkoksbordet - 25 maj 2014 20:11

OnsdagGymmade; biceps + rygg + mage + armhävningar. TorsdagGrundade med en rejäl fransk och inte jättenyttig frukost på Le Pain Francaise.10 min på löpbandet.Axlar, 4 övningar. Triceps, 3 övningar. Orkade inte alls lika mycket som tidigare. 5 min på ...

Av vidkoksbordet - 22 maj 2014 12:51

Tisdag Tog mig till gymmet på kvällen, trött som en bäver efter att ha sovit 7 h på 2 dygn. Fick håll efter 2 minuters gång på bandet.Orkade inte planera så seriöst utan körde på måfa. Med tanke på allt som har varit den sista månaden så är det int...

Presentation


Välkommen till mitt köksbord.
Här kommer jag dela med mig av vissa delar av min vardag och av olika erfarenheter och framgångar med min träning, kost och hälsa. Allt för att inspirera mig själv och motivera mig att inte ge upp i förtid.

Alla recept

Senaste inläggen

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Kategorier

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards