Direktlänk till inlägg 30 juli 2013

En massa nyttig glass. Men carob eller kakao?

Av vidkoksbordet - 30 juli 2013 20:15

Det går verkligen att variera i det oändliga.     

Jag använde mig av följande ingredienser i mina glassar:

    Det kan skilja mycket mellan olika kvarg. Garant var betydligt godare än Lindahls/Skånemejerier (detsamma gäller inte för filmjölk).


Det råder delade meningar om carob är bra och nyttigt, eller om kakao är att föredra.


Carobpulver (eller johannesbrödkärnmjöl) är gjort av malda carobbönor och används på samma sätt som kakao, men är mildare och kolaktig i smaken vilket ger en annan smakupplevelse och kräver mindre tillsatt sötning. Carob sägs öka fettförbränningen, minska sötsug och ha en balanserande effekt på blodsockret. Caroben sägs även hjälpa mot diarrér, kräkningar och orolig mage. Googlar du på kakao lär du hitta ungefär samma information om dess hälsoeffekter.


Carobpulver och kakao kompletterar varandra väldigt bra både smakmässigt och näringsmässigt, eftersom kakao har ett högt magnesiuminnehåll och carob har ett högt kalciuminnehåll. Carob innehåller vitamin A, B1 och B2, niacin samt mineraler. Kakao är även rikt på antioxidanter, karotenoider, vitamin B1, B2 och C, krom och zink.


Carob kan användas som bindemedel i såser, soppa och kräm. Ta 0,5 tsk carob per 0,5 dl kall vätska eller 1 dl kokande. Lös alltid upp det i kallt vatten först. (har inte själv testat)

 

Carob innehåller färre kalorier och mindre fett, men tyvärr mer kolhydrater jämfört med kakao. Jag kommer använda båda sorterna för att få smakvariationer, vad de innehåller och deras hälsoeffekter är oväsentligt för mig.

 

Näringsvärde per 100 g carobpulver:

Energi 222 kcal

Protein 4,6 g

Kolhydrater 49 g

Fett 0,65 g


Näringsvärde per 100 g kakao:

Energi 394 kcal

Protein 24 g

Kolhydrater 11 g

Fett 22 g

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av vidkoksbordet - 24 december 2014 10:09


Hittade på ett sconesrecept utan vanligt mjöl som blev riktigt lyckat!   Två scones1,25 g kvarg2 ägg1 msk fiberhusk0,5 msk bakpulver0,5 dl proteinpulver (vanilj eller naturellt)0,5 dl kokosmjöllite saltVispa ihop ägg och kvarg. Blanda ihop de tor...

Av vidkoksbordet - 22 december 2014 17:04


Har squat:at som aldrig förr, men ser inga resultat. Har höjt vikten med rumpan är platt som en pannkaka. Jag tror helt enkelt inte att alla kan träna sig till en big rund but.   Målen för 2014 är inte uppnådda. Inget har ens hänt trots träning t...

Av vidkoksbordet - 17 augusti 2014 18:15

En snabb uppdatering: Har i sommar inte tränat så mycket som jag planerat, har liksom inte riktigt hunnit. Eller rättare sagt så har jag prioriterat annat (att njuta av sommaren om umgänge med familj och vänner) när jag inte jobbat. Har lyckats hy...

Av vidkoksbordet - 25 maj 2014 20:11

OnsdagGymmade; biceps + rygg + mage + armhävningar. TorsdagGrundade med en rejäl fransk och inte jättenyttig frukost på Le Pain Francaise.10 min på löpbandet.Axlar, 4 övningar. Triceps, 3 övningar. Orkade inte alls lika mycket som tidigare. 5 min på ...

Av vidkoksbordet - 22 maj 2014 12:51

Tisdag Tog mig till gymmet på kvällen, trött som en bäver efter att ha sovit 7 h på 2 dygn. Fick håll efter 2 minuters gång på bandet.Orkade inte planera så seriöst utan körde på måfa. Med tanke på allt som har varit den sista månaden så är det int...

Presentation


Välkommen till mitt köksbord.
Här kommer jag dela med mig av vissa delar av min vardag och av olika erfarenheter och framgångar med min träning, kost och hälsa. Allt för att inspirera mig själv och motivera mig att inte ge upp i förtid.

Alla recept

Senaste inläggen

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Kategorier

Fråga mig

5 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards