Senaste inläggen

Av vidkoksbordet - 2 december 2013 12:38

    

    

Ingredienser, botten

  • 1,5 dl groddat och torkat bovete
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk kokosolja
  • 1/2 dl honung
  • 2 msk kakao
  • 2 msk carob (ska egentligen vara mesquite enligt originalrecept)
  • 1 nypa salt

Ingredienser, topplager

  • 70 g choklad 70%
  • 1 tsk kokosfett
  • kokosflingor

Gör botten

  1. Mixa bovetet och solrosfröna.
  2. Tillsätt kokosolja, honung, carob och salt, mixa igen.
  3. Tillsätt lite vatten om det behövs för att få ihop degen.
  4. Tryck ut degen på bakplåtspapper.

Gör topplagret

  1. Smält chokladen i vattenbad.
  2. Rör i kokosfettet.
  3. Häll chokladsåsen över bottnen.
  4. Strö över kokosflingor
  5. Ställ i frysen i minst 1 timme
  6. Skär den sedan i bitar. (Tyvärr blev vår botten lite kletig så bitarna måste vara upp och ner)

Bovete:  

Av vidkoksbordet - 2 december 2013 11:50

Så smaskigt!!!

 

Ingredienser:

150 gram choklad 70%
2 tsk kokosfett
½ dl cashewnötter
3 torkade katrinplommon
en aning lakritspulver
 
Gör så här:
Smält chokladen och kokosoljan i ett vattenbad. (Att ha med lite kokosolja i chokladen ger en Bounty-liknande smak)

Hacka nötterna (spara gärna lite av dem till garneringen) och mixa dem med katrinplommonen och lakritspulvret. Håll på en stund så att allt blir till en massa.

Ställ ut ischokladformar på ett fat.

Häll i lite av den smälta chokladen i botten av varje form.

Klicka i en klick av nötmassan i varje form, men se till så att det finns lite plats kvar så att du sedan kan fylla resten med choklad.

Garnera med hackade nötter.

Låt pralinerna stelna i kylen.

Av vidkoksbordet - 2 december 2013 11:00

 

Ingredienser

  • 1 liter hemmagjord äppeljuice (saftiga äpplen i en juicecentrifug)
  • 2 kanelstänger
  • 10 nejlikor
  • En bit ingefära, torkad eller färsk
  • Några pomeransskal
  • Några färska apelsinklyftor med skal
  • 0,5-1 tsk kardemumma

Gör då här

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm till kroppstemperatur.
  2. Låt kryddorna dra en stund och tänk på att ju längre de drar desto starkare smak blir det.
  3. Ta upp kryddorna och häll upp i glöggglas och servera med russin och mandlar.

Tips


Glöggen håller några dagar om du ställer in den i kylskåpet och du kan återanvända de kryddor du använde genom att skölja av dem och låta dem torka för att sedan använda dem nästa gång.

Av vidkoksbordet - 2 december 2013 08:59

I år blir det raw food-julgodis med mamma. Dagen började med en sportdrink. Smakade en blandning av choklad, nötter och ingefära. God!

   


Vi använde oss av hasselnötsmjölk. Det blir 9 dl av hasselnötsmjölken.

 

 

Lecitin innehåller 83 % av viktiga fettsubstanser och är särskilt rikt på fosfolipider. De innehåller kolin som är en viktig del i acetylkolin. Fettsubstanserna fosfolipider utgör en viktig del av hjärnan och membranen i kroppens celler. Acetylkolin finns i hjärnan och kroppens centrala nervsystem. Kolin stödjer normal fettomsättning, leverfunktion och homocysteinomsättning i blodet. Supernature Pure Lecitin extraheras ur sojabönor som inte är genmodifierade och ger extra näring med en rundare och mer krämig smak. Det är en utmärkt ingrediens i hemmagjord choklad och supersmoothies eftersom det verkar emulgerande och är ett effektivit förtjockningsmedel. 

    

Av vidkoksbordet - 1 december 2013 19:45

   

Ingredienser

  • Ca 1 kilo skinkstek
  • 2 äpplen i bitar
  • 2 morötter i små bitar
  • 3 potatisar i små bitar
  • 1 gul lök i bitar
  • 1 röd lök i bitar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 5 dl köttbuljong
  • Marinad:
  • 1 msk senap (gärna dijon)
  • 1 msk tomatpure
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • 1 tsk soja
  • Sås:
  • 2,5 dl Grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk mjöl till redning
  • Soja, salt, peppar, fond, sky från grytan
  • Svart vinbärsgelé

Gör så här

Lägg lergrytan i vatten och låt stå i 1 timme.

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla ingredienser till marinaden i en liten skål.

Putsa köttet från hinnor och lägg ner biten i lergrytan. Häll på marinaden och se till att hela biten täcks av marinad.

Lägg grönsakerna som du skurit i bitar runt om steken. Sätt på locket och ställ in i ugnen. 

Sätt in en kötttermometer i bitens tjockaste del.

Ta ut steken när den kommit upp i 70 grader, då är den klar.

Gör såsen och smaka av efter din egen smak.

Av vidkoksbordet - 1 december 2013 13:00

Citat av Jim; "Det värsta med att träna ben är att jag är så rädd att få stora ben att jag måste byta ut jeansen." Önskar jag hade det problemet, har svårt att fylla ut byxorna runt låren. Köpte skinnbyxor förra veckan och t.o.m storlek 34 som är den minsta storleken satt löst över rumpan och låren. Hur kul är det?!

På måndagen tränade vi ben, rumpa och mage. Riktigt tungt. Tog 1,5 dos Shotgun men hade ändå dåligt med kraft. Sist klarade jag 80 kg i benpress, nu kunde jag inte rubba plattan.

Organisationsdagar med jobbet, vilket innebar för mycket alkohol och för lite sömn. Detta släpade efter några dagar och motivationen föll i botten.

Jobb och annat gjorde att det inte blev mer träning under veckan.

Fick en spontan kommentar av min vän som jag känt i flera år; "Du är ju i svinbra form". Tack, det var precis den peppen jag behövde för att hålla motivationen uppe. :) Visst får jag kommentarer ibland, men det är stor skillnad på när de inte kommer från en kille som bara vill en sak.

Av vidkoksbordet - 30 november 2013 21:00

Älskar att göra köttfärssås i massa möjliga kombinationer på det jag hittar i skåpen. Denna blev jättegod!

 

Skriver inga måttangivelser eller instruktioner, tror de flesta vet hur man gör.


I denna hade jag:

Nötfärs

Svamp

Hackad lök

Riven morot

Hackad spenat

Tacosås

Kokosmjölk

Salt, peppar, någon sorts torkad grön ört jag fått av mamma


Presentation


Välkommen till mitt köksbord.
Här kommer jag dela med mig av vissa delar av min vardag och av olika erfarenheter och framgångar med min träning, kost och hälsa. Allt för att inspirera mig själv och motivera mig att inte ge upp i förtid.

Alla recept

Senaste inläggen

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Kategorier

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards